OI Portfolio: Mevean simulaattorit siivittävät oppimista

28.6.2022

Haasteista innostuminen ja jatkuva kehittyminen uudistaa ja vie simulaatioteknologian edelläkävijää eteenpäin. Ammatillisessa koulutuksessa opiskelijat opettelevat Mevean simulaattoreilla muun muassa ajamaan erilaisia työkoneita.

Mevean simulaattorit ovat ällistyttävän todellisia. Simuloinneissa eivät kohtaa vain koneen ominaisuudet, vaan koneiden käyttäytymisen ja muuttuvien olosuhteiden kuvaamiseen panostetaan erityisesti.

– Monessa asiassa olisi matalampi aita olemassa. Meillä on kuitenkin talossa puolentusinaa tohtoria, joilta löytyy luovuutta ja tinkimättömyyttä. Meille on aina ollut tärkeää, että simulointimme ovat todella realistisia, ja tällä pystymme myös erottautumaan markkinoilla, kertoo Mevean toimitusjohtaja Tero Koskipalo.

Mevean tuotteita ovat koneiden tuotekehityksessä ja kunnossapidossa hyödynnettävät digitaaliset kaksoset ja simulaatio-ohjelmat sekä koulutussimulaattorit, joiden avulla koulutetaan koneiden kuljettajia. Kaikki tuotteet perustuvat edistyneeseen simulaatioteknologiaan, jota on Meveassa ja sitä ennen LUT-yliopistossa kehitetty jo 2000-luvun alusta lähtien.

Satamanosturin ajotaidot haltuun Ekamissa

Lastinkäsittelyalan ammattitutkintoa suorittavat opiskelijat opettelevat satamanostureiden ja alusten kansinostureiden ajotaitoja Mevean kehittämillä simulaattoreilla Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekamissa.

Ekamin Simo Knutas ja Mevean hallituksen puheenjohtaja Ismo Vaihtamo tutkivat simulaattoria.

Satama-alan ammatillisten aineiden lehtori Simo Knutas on seurannut Mevean simulaattoreiden kehitystä yli viidentoista vuoden ajan.

– Parikymmentä vuotta sitten välineitämme opetuksessa olivat piirtoheitin, kuvat ja teoreettiset pohdinnat. Nykyään opiskelijat pystyvät harjoittelemaan simulaattoreilla fyysistä ajotaitoa ja nosturin kanssa touhuamista ennen oikean nosturin ohjaamoon nousemista. Tässä mielessä simulaattorit ovat muuttaneet opettamisen ja oppimisen täysin, Knutas sanoo.

Simulaatioiden avulla opiskelija oppii nosturin perushallinnan erittäin sujuvaksi. Simulaattori on monelle turvallisempi ja helpompi ympäristö aloittaa harjoittelu kuin kymmenien silmäparien alla oikeassa nosturissa.

– Simulaattorissa harjoitteita voidaan toistaa identtisinä ja harjoitella tiettyjä tilanteita uudestaan ja uudestaan. Nostettavaa lastia, lastin asentoa ja olosuhteita kuten tuulen suuntaa, nopeutta, sadetta, auringonvaloa tai pilvisyyttä voidaan varioida. Harjoitteiden vaikeusastetta voidaan myös nostaa, kun oppiminen edistyy, luettelee Knutas simulaattoriharjoittelun hyötyjä.

Yhteiset tavoitteet kansainvälisillä markkinoilla

Mevean ja Ekamin yhteistyö on hioutunut joustavaksi – kyse on synergiaa synnyttävästä kumppanuudesta. Yhteistyö tarkoittaa esimerkiksi tiedonvaihtoa ja sen pohjalta simulaatioiden kehittämistä edelleen.

– Olemme ikään kuin Mevean laboratorio. Annamme heidän käyttöönsä kaiken osaamisen ja tiedon, mitä meillä on satamanosturityöstä, ja saamme sitten lisää versioita ja päivityksiä meidän simulaattoreihimme, Knutas sanoo.

Mevea hakee vahvaa kansainvälistä kasvua, ja myös Ekami tähtää koulutusviennin kasvattamiseen. Koulutustoimiala tarjoaakin mahdollisuuksia molemmille. Mevean valmistamia koulutussimulaattoreita löytyy jo 25 eri maasta.

– Olemme päässeet rakentamaan hyviä kumppanuuksia ulkomaille. Ja kun Ekami pääsi koulutusviennin merkeissä Tansaniaan, sieltä avautui meillekin uusia mahdollisuuksia. Koulutustoimialalla toimintaympäristö vaihtelee eri maissa todella paljon, ja yhteistyökumppanit ja verkostot ovat erittäin tärkeitä, Koskipalo kertoo.

Oppiva Investin pääomalaina mahdollistaa kehittämisen ja myynnin ulkomaille

Pääsy kansainvälisille markkinoille vaatii ponnisteluja, aikaa, kärsivällisyyttä ja rahallista panostusta. Myynninedistämismatkat ja osallistuminen kansainvälisille messuille ja tapahtumiin kuten satama-alan suurimpaan messutapahtumaan Rotterdamissa vaativat resursseja. 

TOCEurope -messut Rotterdamissa ovat merkittävä myyntitapahtuma Mevealle. Kouluttajan näyttöä tutkii Mevean Hans Slotte.

Ulkopuolinen rahoitus mahdollistaa Mevealle kasvun.

– Simulaattorit ovat asiakkaillemme kalliita investointeja, ja myynnin prosessit ovat pitkiä. Kiinnostuksen herättäminen ja ostopäätöksen syntyminen vaatii usein, että potentiaalinen asiakas pääsee itse kokeilemaan tuotetta. Myös tuotteiden räätälöinti asiakkaiden tarpeisiin ja jatkuva tuotekehitys vaatii resursseja. Ulkopuolinen rahoitus kuten Oppiva Investin pääomalaina on ollut meille tärkeä mahdollistaja, Koskipalo sanoo.

Kuvista kiitos: Mevea