OI Portfolio: 3DBear auttaa oppilaitoksia tekemään virtuaalisia oppimisympäristöjä itse

30.8.2022

3DBearin virtuaalisia, pelillisiä oppimisympäristöjä hyödynnetään noin puolessa Suomen ammatillisista oppilaitoksista. Forssan ammatti-instituutissa simulaatioita ja muita teknologisia innovaatioita hyödynnetään opetuksessa yhä enemmän.

3DBearin simulaatiot perustuvat 3D-teknologioihin eli lisättyyn todellisuuteen, virtuaalitodellisuuteen, 360-kuvaukseen ja skannaukseen. Asiakas eli esimerkiksi oppilaitos saa juuri omaan käyttötarkoitukseen räätälöidyn, aidon ja pedagogisesti mietityn oppimisympäristön.

– Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi hoitotilannetta, päiväkotia, tehdasympäristöä, ajoneuvoa – mitä vain. Simulaatioilla pystytään harjoittelemaan esimerkiksi tilanteita, jotka kuuluvat opintoihin mutta joita tulee vastaan harvoin tai joita ei ole lainkaan mahdollista harjoitella työssä, 3DBearin toimitusjohtaja Jussi Kajala kertoo.

Purkutöiden osaajia tarvitaan

Forssan ammatti-instituutissa syksyllä 2021 käyttöön otetut simulaatiot ovat oppimisympäristöjä, joissa rakennusalan opiskelijat tutustuvat purkutyöhön.

– Kiinteistöjen purut ovat erittäin ajankohtainen teema kestävän kehityksen ja kiertotalouden näkökulmasta. Alalla on pulaa osaavista tekijöistä ja koulutuksesta, joten lähdimme suunnittelemaan koulutusta tähän tarpeeseen, sanoo teknologiapäällikkö Janne Kuusela Forssan ammatti-instituutista.

Kuvankaappaus virtuaalisesta oppimisympäristöstä
Purkutyötä simuloivan oppimisympäristön avulla opiskelijat pääsevät tutustumaan purkutyömaahan virtuaalisesti.

Purkualan koulutuspakettia oli kuitenkin vaikea koota, sillä todellisia kohteita, joihin opiskelijat pääsisivät oppiin, on vähän, ne ovat maantieteellisesti kaukana ja niitä on vaikea aikatauluttaa opintojen tahtiin. Purkutyömaiden turvallisuusvaatimukset ovat myös tiukkoja, joten opiskelijat eivät voi välttämättä olla työmailla mukana.

3DBearin kanssa yhteistyössä rakennettujen simulaatioiden avulla opiskelijat pääsevät tutustumaan sisäpurkutöihin ja asbestipurkuihin.

– Opiskelijat harjoittelevat muun muassa työmaalle menoa ja työturvallisuuteen liittyviä asioita, tekevät valintoja purkutyön edetessä ja oppivat esimerkiksi purkujätteiden aiheuttamista päästöistä, Kuusela kertoo.

Uusi purkutöiden opintokokonaisuus on houkutellut opiskelijoita, ja opiskelijat ovat kokeneet simulaattorin hyödylliseksi. Koulutuskokonaisuutta oppimisympäristöineen voidaan hyödyntää tulevaisuudessa myös yrityksille tarjottavissa koulutuksissa.

Ohjelmiston avulla uusia simulaatioita

Simulaattorit innostavat opiskelijoita oppimaan ja tuovat samalla kustannussäästöjä ja säästävät ympäristöä. Kuvankaappauksen kuvassa valmistaudutaan turvalliseen työskentelyyn purkutyömaalla.

Forssan ammatti-instituutissa jatketaan simulaatioiden rakentamista itse 3DBearin asiantuntijoiden tuella.

– Mahdollisuuksia on valtavasti. On monia käyttökohteita, missä simulaattoreilla saadaan selviä kustannussäästöjä, voidaan säästää esimerkiksi ajoneuvojen polttoainetta ja samalla ympäristöä. Simulaattorit ovat myös turvallisia, ja toistoja voi tehdä täsmälleen samanlaisina niin kauan kuin asia on opittu, Kuusela sanoo.

Kajalan mukaan sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa ollaan virtuaalisten oppimisympäristöjen hyödyntämisessä pisimmällä. Forssastakin löytyy simulaattori, jolla opiskelijat voivat harjoitella vastasyntyneen vauvan hoitoa.

– Simulaatioista pitää aina olla pedagogisesti iso hyöty. Sosiaali- ja terveysalan teemoissa esiin tulevia tilanteita pystytään simuloimaan helposti, ja simulaatioita voidaan oppilaitoksessa rakentaa lisää tarpeen mukaan, Kajala kertoo. 

Kajala painottaa, että simulaatioiden ei tarvitse olla kalliita.

– Esimerkiksi trukilla ajamiseen tarvitaan täysin immersiivinen, kallis simulaatio, jonka jälkeen opiskelijan on kuitenkin vielä ajettava oikeaa trukkia. Mutta kaikki se, mitä pitää tehdä ja ottaa huomioon, ennen kuin lähdet ajamaan trukkia, voidaan tehdä täysin meidän kevyemmällä simulaatiolla.

Kumppanuuksien kautta maailmalle

3DBearin virtuaalisia oppimisympäristöjä on käytössä yli viidessäkymmenessä maassa. Suomessa asiakkaat ovat pääosin toisen asteen ammatillisia oppilaitoksia, ja myös kansainvälistä kasvua yritys hakee oppilaitoskumppanien kanssa.

Kansainvälistyminen on ollut 3DBearin strateginen painopiste jo pitkään. Oppiva Investin pääomalaina tukee kansainväistymistavoitteita.

– Panostamme tällä hetkellä erityisesti Euroopan ja Yhdysvaltojen markkinoille. Oppiva Investin rahoitus on meille tärkeä, sillä voimme käyttää sitä kansainväliseen myyntiin ja markkinointiin. Kaikki rahoitusinstrumentit eivät tätä mahdollista, Kajala sanoo.


Lue lisää rahoituksestamme kasvuyrityksille >>

Tutustu 3DBeariin >>

Kuvista kiitos: 3DBear