OI Portfolio: Qridi tekee osaamisen näkyväksi

25.4.2023

Parhaimmillaan oppimisen arviointi on kokonaisvaltainen näkymä osaamiseen. Qridi on suomalainen työkalu, joka ohjaa jatkuvaan arviointiin ja kannustaa ja tukee oppimista.

Suomalainen osaaminen oppimisen arvioinnissa on maailmalla kysyttyä. Arvioinnin tarkoitus on kertoa osaamisen kehittymisestä ja jatkuvasta oppimisesta, jolloin arviointia tapahtuu jatkuvasti – ei vain kokeessa.

– Arviointi ei ole vain sitä, että pärjää hyvin tai huonosti. Arvioinnilla pitäisi pystyä ymmärtämään oppijaa ja kokonaisvaltaista osaamisen kehittymistä sekä viemään osaamista järjestelmällisesti eteenpäin. Maailmalla on vielä hyvin vahvasti vallalla pänttäämiskulttuuri, jossa opiskellaan tiettyä koearvosanaa varten, toimitusjohtaja Kati Loponen EduCluster Finlandista sanoo.

EduCluster Finland vie suomalaista koulutusta ja opetusta maailmalle. EduCluster Finlandin koulussa Qatarissa ja Finland International Schoolissa Punessa Intiassa käytetään suomalaista arviointiin kehitettyä työkalua, Qridiä.

Qridi kokoaa visuaalisesti havainnollistamalla yhteen kaiken oppimisen aikaisen arviointitiedon.

Opetuksen ja arvioinnin suunnittelu limittyvät

Qridi kuvaa oppimisprosessin kaarta, ja tekee näin näkyväksi työskentelyn taitoja ja oppijan laaja-alaisen osaamisen.

– Työkalun avulla oppija itse, oppilaan vanhemmat, opettajat ja myös koulun johto ymmärtävät, mitä oppimisessa tapahtuu. Näin osaamisen kehittymiseen pystytään reagoimaan ajoissa, Juhani Katajamäki Qridistä kertoo. 

Syksyllä 2022 avatussa Finland International School Punessa Intiassa arviointiin satsataan. Tuomas Mannisen johtamassa kasvavassa koulussa kaikilla luokka-asteilla käytetään Qridiä.

– Meidän kokeneille opettajille jatkuva arvioiminen on tuttua. Kuitenkin esimerkiksi oppiaineiden rajat ylittävä oppiminen ja laaja-alaiset oppimisen kokonaisuudet tuovat oman vivahteensa oppituntien suunnitteluun ja arviointiin, Manninen kertoo.

Qridi selkeyttää arviointia ja auttaa opetuksen suunnittelussa.

– Kun opettajilla on työkalu käytössä, he miettivät jo opetusta suunnitellessaan, mitä arvioidaan ja miten. Arviointi kulkee siis käsi kädessä opetuksen suunnittelun kanssa. Oppilaille Qridi mahdollistaa itsearvioinnin ohella myös oman tekemisen tallentamista. Työkaluna se on todella helppokäyttöinen, Manninen sanoo.

Taitojen arviointia

Tulevaisuudessa tarvittavien taitojen kuten luovuuden ja ongelmanratkaisukykyjen kehittäminen on ensiarvoisen tärkeää. Punen koulun oppilaat saivat ensimmäisten todistusten mukana Qridistä tulostetun diagrammin, joka kertoo nimenomaan taidoista.

– Näin myös huoltajille tulee näkyväksi, että opettelemme taitoja, emme vain tiettyjä oppiaineita, joista on totuttu näkemään arvosanoja, Manninen sanoo.

Qridin Katajamäki näkee, että Qridi sopii erinomaisesti myös ammatilliseen koulutukseen ja näin ammatillisen osaamisen kehittymisen seuraamiseen ja arviointiin.

– Voimme tehdä Qridiin täysin spesifin oppimispolun ammattiin opiskelevalle, Katajamäki sanoo.


Oppiva Investin kevään 2023 rahoituskierros on käynnissä! Lue lisää kasvuyrityksille tarjoamastamme rahoituksesta: Rahoitusta kasvuyritykselle >>

Tutustu Qridiin

Kuvasta kiitos: Qridi