Näkökulma: Tunnistettu osaaminen tuo yritykselle kilpailuetua

29.4.2024

Osaamisen tunnistaminen työelämässä on kriittisen tärkeää – piilossa olevaa osaamista on nimittäin mahdotonta hyödyntää. Osaamisen tekeminen näkyväksi ja osaamisen arvostaminen parantaa työn laatua ja tuottavuutta, kirjoittaa Merja Sjöblom TIEKEstä. Erityisesti digitaitojen merkitys korostuu tämän päivän työelämässä.

Osaamisen tunnistamisen hyvät käytännöt -raportin mukaan osaamista arvostetaan, mutta samalla moni osaaminen jää tunnistamatta.

Merja Sjöblom Tieke
Standardoidut digitaaliset osaamismerkit auttavat oppilaitoksia, työnantajia ja myös työnhakijoita tunnistamaan ja osoittamaan osaamistaan, kertoo digiosaamisen vauhdittaja Merja Sjöblom TIEKEstä.

Mikäli työpaikoilla huomattaisiin ja tunnistettaisiin osaamista paremmin, osaaminen ja resurssit voitaisiin hyödyntää. Demos Helsingin, Innolinkin ja TIEKEn tuoreen raportin mukaan työn tuottavuutta voitaisiin näin parantaa jopa neljällä prosentilla.

Työn laatu, innovaatiokyvykkyys ja työhyvinvointi lisääntyvät, kun tunnistamme osaamisen ja otamme sen käyttöön. Rekrytoinnit helpottuvat, kun osaaminen on helposti esillä ja todennettavissa. Tunnistetun osaamisen hyödyntäminen parantaa myös työyhteisön tiedonjakoa ja oppimista, kun ihmiset voivat jakaa parhaita käytäntöjä ja opettaa toisilleen.

Vain tunnistetun osaamisen voi tehdä näkyväksi

Oleellista on siis tunnistaa niin osaamista kuin kehittämistarpeita. Tähän on olemassa valmis ratkaisu: digitaaliset osaamismerkit.

Osaamismerkit ovat konkreettisia, standardoituja todisteita osaamisesta. Ne palvelevat niin oppilaitoksia, työnantajaa kuin yksilöitäkin. Oppilaitoksille osaamismerkit tarjoavat mahdollisuuden pilkkoa laajoja kokonaisuuksia pienempiin paloihin, joka helpottaa osaamisen tunnistamista, arviointia ja näkyväksi tekemistä.

Työnantajalle osaamismerkit tarjoavat helpon tavan arvioida työntekijöiden taitoja, osaamisia ja kehittämistarpeita ja näin myös ennakoida ja suunnitella organisaation osaamistarpeita. Työntekijälle osaamismerkit ovat helppo tapa osoittaa niin aiemmin hankittua kuin uutta osaamista. Työntekijä omistaa itse tiedot osaamisestaan ja päättää miten tietoa hyödyntää ja jakaa.

Työelämässä tarvitaan digitaitureita

Työelämässä digitaidot ovat erityisen tärkeitä, sillä lähes kaikissa ammateissa tarvitaan digitaalista osaamista.

Keskeisiä työelämän perustaitoja ovat mm. laitteiden käyttö, tiedonhaku, viestintä sekä turvallinen ja vastuullinen toiminta. Monissa tehtävissä ja ammateissa tarvitaan syvempää digitaalista osaamista esimerkiksi tekijänoikeuksista, tietosuojasta ja -turvasta, yhteistyötaidoista ja uusista teknologioista.

Työnantajat etsivät työntekijöitä, joilla on vahva digitaalinen osaaminen. Tunnistetut digitaidot auttavat niin yksilöitä kuin organisaatioita tunnistamaan vahvuuksia ja kehittämiskohteita. Työnhakijalle kyky todistaa omat digitaidot antaa selkeän kilpailuedun.

Digitaitomerkistö – valtakunnallinen malli digitaitojen tunnistamiseen

Kansallisiin ja kansainvälisiin viitekehyksiin pohjautuva Digitaitojen osaamismerkistö tarjoaa valmiin, valtakunnallisen mallin keskeisten digitaitojen tunnistamiseen ja tunnustamiseen.

Merkistö kattaa ammatillisten perustutkintojen Toiminta digitaalisessa ympäristössä osa-alueen pakolliset osaamistavoitteet (2 osaamispistettä) ja osaamisen arvioinnin. Digitaitomerkistö sisältää kymmenen osaamisaluetta viidellä tasolla. Merkin suorittaja valitsee itse, mille tasolle hän haluaa päästä – monelle sopii Perusosaaja-taso, mutta toiset kipuavat ylimmälle, Ongelmanratkaisija-tasolle saakka.

Kunkin osaamisalueen osaaminen näytetään osaamismerkkihakemuksilla. Taitonsa hyväksytysti osoittanut henkilö kerää merkit henkilökohtaiseen osaamismerkkipassiinsa (Open Badge Passport), josta niitä voi jakaa vaikkapa LinkedIniin tai linkkinä CV:hen.

Digitaalisen osaamismerkin avulla työnantaja näkee yhdellä silmäyksellä, mitä konkreettista osaamista henkilöllä on. Hän pystyy myös varmistamaan merkin aitouden yhdellä klikkauksella.

Digitaitojen osaamismerkkejä myöntävät niin oppilaitokset, yritykset, järjestöt kuin muutkin organisaatiot henkilöstön ja opiskelijoiden osaamisen tunnistamiseen.

Kehitetään, tunnistetaan ja näytetään niin digiosaamista kuin muitakin taitoja!

Merja Sjöblom
digiosaamisen vauhdittaja
TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry