Teknologioita sosiaali- ja terveysalan haasteita ratkaisemaan

16.1.2024

Millaiset teknologiat auttavat pahenevasta työvoimapulasta kärsivällä sosiaali- ja terveysalalla? Millaista osaamista teknologioiden käyttöön tarvitaan? Oppiva Investin tekeillä olevan selvityksen tavoitteena on tunnistaa teknologioita, joista on apua hoitotyössä ja joiden käyttöä tulevat ammattilaiset voivat opetella opintojen aikana. 

Selvityksen taustalla ovat sote-alalla puhuttavat teemat kuten teknologinen kehitys, työvoimapula ja kasvava sote-palveluiden kysyntä. 

Sosiaali- ja terveysalan työnantajien on löydettävä keinoja työvoiman riittävyyteen. Ratkaisuja voivat tarjota esimerkiksi uudet teknologiat, uudet työ- ja toimintatavat, oman organisaation vetovoimasta huolehtiminen sekä oppilaitosyhteistyö ja täydennyskoulutus. 

– Terveysteknologioiden kannalta oleellista on, että ne vastaavat tarpeisiin ja että tulevaisuuden työntekijät osaavat käyttää niitä. Selvityksessä avaamme, millaisia teknologioita hoitotyössä käytetään ja miten ne voivat auttaa työvoiman riittävyyteen tulevaisuudessa, kehittämispäällikkö Reetta Paloheimo Oppiva Investistä sanoo. 

Selvityksessä terveysteknologioilla tarkoitetaan esimerkiksi lääkinnällisiä laitteita, in vitro -diagnostiikkaa (IVD) ja digitaalisia terveysratkaisuja. 

Oppiva Investin näkökulmasta erityisen kiinnostavaa on, millaista teknologiaa sote-alalla voidaan oppia käyttämään jo ammatillisten opintojen aikana ja myöhemmin täydentää osaamista täydennyskoulutuksissa. 

– Voimme Oppiva Investissä rahoittaa terveysteknologiayrityksiä, mikäli yritysten ratkaisuilla edistetään ammattiosaamista, Paloheimo kertoo. 

Monipuolisia näkemyksiä työnantajilta, oppilaitoksilta ja terveysteknologiayrityksiltä 

Selvityksessä yhdistetään laajasti työnantajien, oppilaitosten, terveysteknologiayritysten ja muiden sidosryhmien näkökulmia. Selvitystä varten hyödynnetään yritysdatan analysointia, haastatteluja ja vierailuja sekä yritysten edustajille ja oppilaitoksille suunnattavia kyselyitä.

– Tulemme selvityksen pohjalta kertomaan myös hyvistä käytännöistä, joita oppilaitokset ja työelämän toimijat ovat löytäneet terveysteknologioita kehittäessään ja hyödyntäessään. 

Terveysteknologiayrityksille suunnattu kysely on avoinna 13.2.–28.2.2024. Yritysten edustajat voivat pyytää vastauslinkkiä Reetalta. 

Selvityksen tuloksia on luvassa alkukeväästä 2024.

Lisätietoa

Reetta Paloheimo

Reetta Paloheimo

Development Manager, market analyses

Tel. 045 114 9657
reetta@oppivainvest.fi


Contact us when you want information about vocational education and training, the development of teachers’ day-to-day work and the potential of technology in vocational education and training.

Voisit olla kiinnostunut myös

No posts