Teknologiat hoitotyössä sosiaali- ja terveysalalla
Selvitys 2024
Millaiset teknologiat auttavat pahenevasta työvoimapulasta kärsivällä sosiaali- ja terveysalalla? Millaista osaamista teknologioiden käyttöön tarvitaan? Selvityksen tavoitteena on tunnistaa teknologioita, joista on apua hoitotyössä ja joiden käyttöä tulevat ammattilaiset voivat opetella opintojen aikana.
Tutustu selvitykseen
Selvitys julkaistaan pdf-tiedostona: Teknologiat hoitotyössä sosiaali- ja terveysalalla. Case-tarinat eli hyviä yhteistyön käytäntöjä löydät alta, ja ne löytyvät myös pdf-tiedoston lopusta.
- Hoitotyössä käytettävät teknologiat
- Teknologiat auttavat ratkaisemaan työvoiman riittävyyttä
- Teknologia-osaaminen on tärkeä työelämätaito hoitotyössä
- Osaamista opinnoista
- Teknologia-yritysten, oppilaitosten ja työpaikkojen yhteistyö
Hyviä yhteistyön käytäntöjä
Osaamiseen satsataan sekä sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksissa, terveysteknologiayrityksissä että työpaikoilla. Parhaimmillaan osaamisen kehittämisestä muodostuu tiivistä yhteistyötä, jossa kaikki voittavat.
Tutustu hyviin käytäntöihin!
Hyvät käytännöt | STEP-koulutus ja Laerdal Medical
Simulaatiot auttavat luomaan vahvan pohjan hoitotyön osaamiselle. STEP-koulutuksessa lähihoitajiksi opiskelevat harjoittelevat potilassimulaattoreiden avulla kohtaamaan hoitotilanteita jo ennen työpaikalle siirtymistä.
Hyvät käytännöt | Omnia, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, YetiCare ja Berner Medical
Omnian, espoolaisen Leppävaaran Elä ja asu -seniorikeskuksen sekä YetiCaren yhteistyö rakentui valinnaisen tutkinnon osan Hyvinvointiteknologia toimintakyvyn edistämisessä ympärille. Tavoitteena oli, että sekä työssäoppimisjaksolla olevat lähihoitajaopiskelijat että seniorikeskuksen työntekijät oppivat hyödyntämään uusia teknologioita.
Hyvät käytännöt | Keuda ja Norlandia Care
Keudan ja Norlandian yhteistyön taustalla on vahva yhteinen tahtotila laajentaa ja syventää sote-alan opiskelijoiden ja hoivakodin työntekijöiden osaamista. Teknologiasta haetaan mielekkyyttä asukkaiden arkeen ja tukea hoitotyöhön.
Hyvät käytännöt | Turun ammatti-instituutti TAI ja Dose Control
Turun ammatti-instituutti TAI:n ja hyvinvointiteknologiayritys Dose Controlin suhde on kasvanut tiiviiksi kumppanuudeksi, jossa opiskelijat voivat hyödyntää yrityksen teknologiaa osana opintojaan. Yritys saa vastavuoroisesti oppilaitoskumppanilta esimerkiksi käyttäjäpalautetta kehittämiseen.
Teknologiat tulevat muuttamaan sote-alan työtehtäviä, ja niihin pitäisi tutustua työpaikoilla aktiivisesti.
Kirsi Siira, opettaja, sosiaali- ja terveysala, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia
Yhteistyö oppilaitoksen kanssa on korvaamattoman arvokasta. Se, että voimme yhdessä testata ja kokeilla, mahdollistaa laajemman ja vahvemman osaamisen. Olemme molemmat todella sitoutuneita yhteistyöhön – jakaminen tuo lisäarvoa molemmille.
Mira Ruusunen, hoiva-asumisen liiketoimintajohtaja, Norlandia Care