Case | Keuda ja Norlandia Care

Keudan ja Norlandian yhteistyön taustalla on vahva yhteinen tahtotila laajentaa ja syventää sote-alan opiskelijoiden ja hoivakodin työntekijöiden osaamista. Teknologiasta haetaan mielekkyyttä asukkaiden arkeen ja tukea hoitotyöhön.

Keudan opiskelijoita

Yhteistyössä

Norlandia Care
Mira Ruusunen, hoiva-asumisen liiketoimintajohtaja

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda
Merja Asunmaa, hoitotyön opettaja
Rita Byström, koulutusjohtaja

Teknologiatoimittajat ovat tärkeitä kumppaneita myös osaamisen kehittämisessä. Esimerkiksi MariCaren Elma Smart Detection -sensorijärjestelmää kokeillaan hoivakoti Norlandia Isokarhussa Tuusulassa.

Teknologiat auttavat hoivakodin arjessa 

Hoivakoti Norlandia Isokarhussa käytetään esimerkiksi:

  • Turva- ja hyvinvointiteknologiaa asukkaiden voinnin tarkkailemiseen
  • Elma-sensoreita asukkaiden turvallisuuden varmistamiseen
  • Lääkkeenjakorobottia lääkkeiden jakamiseen
  • Sisältöjä tarjoavaa teknologiaa ja kosketusnäyttöjä viriketoimintaan ja aktiivisuuden lisäämiseen
  • Kutsu- ja hälytysjärjestelmää sekä järjestelmää asiakastietojen hallintaan ja kirjaamiseen

Keuda on hankkinut oppilaitoskäyttöön mm. lääkkeenjakorobotin, Nao-humanoidirobotteja sekä virtuaalisen oppimisympäristön.

Yhteistyö Keudan kanssa on korvaamattoman arvokasta. Se, että voimme yhdessä testata ja kokeilla, mahdollistaa laajemman ja vahvemman osaamisen. Olemme molemmat todella sitoutuneita yhteistyöhön – jakaminen tuo lisäarvoa molemmille.

Mira Ruusunen, Norlandia Care

Norlandiassa panostetaan kehittämiseen ja teknologioihin, mikä on meille oppilaitoskumppanina kullan arvoista. Yhteistyö elää ja muuttuu molempien tarpeiden mukaan, ja pohdimme jatkuvasti, miten voimme uudistaa ja edistää yhteistyötämme.

Merja Asunmaa, Keuda

Miten teknologiahankinnat rahoitetaan? 

Norlandia rahoittaa hankinnat esimerkiksi oman konsernin teknologiarahaston turvin. Rahoituskanavina hyödynnetään myös erilaisia sote-alaa uudistavia ja osaamisen kehittämiseen liittyviä hankkeita, joita rahoittavat esim. ministeriöt tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Keudassa tehdään jonkin verran perusteltuja teknologiahankintoja, joista osa toteutuu yhteistyössä työelämätoimijoiden kanssa. Toisinaan teknologiayritykset tarjoavat teknologioita opetuskäyttöön maksutta.

Keuda ei rahoita teknologiahankintoja työpaikoille, mutta Keuda voi oppilaitostoimijana yhdistää teknologiatoimittajan ja teknologian ostajan eli työelämän toimijan. Tällöin Keuda voi toimia tuotetestauksen kumppanina ja antaa käyttäjäpalautetta teknologian käyttäjän roolissa.

Esimerkkejä yhteistyöstä: terveysteknologiat ja osaamisen kehittäminen

Opiskelijat käyttävät kaikkia hoivakodissa käytössä olevia teknologioita työssäoppimisjaksoillaan.

Norlandia ja Keuda ovat kehittäneet yhdessä valinnaisen tutkinnon osan Hyvinvointiteknologia toimintakyvyn edistämisessä, johon Keuda ja Norlandia ovat yhdessä kehitelleet toteutuksen ja sisällöt. Tutkinnon osan tiimoilta opiskelijat voivat tutustua teknologioihin ja hyödyntää niitä hoivakodissa asiakastyössä.

Yhteistyön hyödyt ja mahdollisuudet – miten yhteistyö lisää osaamista?

Opiskelijoille teknologioiden hyödyntäminen ja merkityksen ymmärtäminen käytännön hoitotyössä on ensiarvoisen tärkeää. Teknologiat näyttäytyvät aidossa ympäristössä erilaisena kuin esimerkiksi teknologiayrityksen tarjoamassa esittelyssä.

Aidot käyttökokemukset madaltavat opiskelijoiden kynnystä ottaa teknologioita käyttöön. Teknologiat muuttavat hoitotyötä – ymmärrys teknologioiden hyödyistä antaa mahdollisuuden pohtia hoitotyötä uudella tavalla. Käyttäjäkokemus hälventää ennakkoluuloja ja auttaa näkemään teknologian työkaverina.

Keudalle työelämäyhteistyö on mahdollisuus tarjota teknologiaosaamista opiskelijoille, sillä monet teknologiat ovat liian arvokkaita oppilaitokseen hankittavaksi.

Opiskelijat voivat tarjota ideoita ja käyttäjäpalautetta sekä teknologiayritykselle että hoivakodille: opiskelijat tulevat työpaikan ulkopuolelta ja näkevät usein teknologian ja sen hyödyntämisen mahdollisuudet tuorein silmin.

Teknologiaosaaminen korostuu entisestään, kun sosiaali- ja terveysalan perustutkinto uudistuu syksyllä 2024. Teknologiat näkyvät uudistuneissa tutkinnon perusteissa kaikissa tutkinnon osissa.

Keudan opiskelijoiden meille esittelemät humanoidirobotit tekivät lähtemättömän vaikutuksen meidän asukkaisiimme ja meihin työntekijöihin. Kohtaamisista on jäänyt kipinä itämään – mitä voimmekaan vielä niillä tehdä yhdessä! Virtuaaliset oppimisympäristöt ovat niin ikään tulevaisuuden juttu, joita tulemme Norlandiassa ehdottomasti hyödyntämään.

Mira Ruusunen, Norlandia Care

MariCare tuo turvaa

MariCare tarjoaa sensori- ja hoivaratkaisuja palveluasumiseen ja koteihin. Parhaimmillaan sensoriteknologiat vähentävät ikäihmisten kaatumisia ja auttavat palvelutalon hoitohenkilökuntaa seuraamaan asukkaan liikkumista ja vointia – häiritsemättä esimerkiksi päivä- tai yöunia.

MariCaren esittelytilaan Järvenpäähän ovat tervetulleita opiskelijat, opettajat, hoivapalveluiden tarjoajat sekä kaikki hyvinvointiteknologioista kiinnostuneet. Kuvassa tilaan tutustumassa Oppiva Investin Sanja Mursu ja Reetta Paloheimo.

Oppiva Investin Sanja Mursu ja Reetta Paloheimo MariCaren esittelytilassa.