Oppiva Invest rahoittajana

7.7.2023

Pääministeri Orpon hallituksen hallitusohjelmassa on kirjattuna tavoite tehostaa valtion kotimaista pääomasijoitus- ja yritysrahoitustoimintaa keskittämällä Oppiva Invest Oy, Business Finland Venture Capital Oy ja Ilmastorahasto Oy osaksi Suomen Teollisuussijoitus Oy:tä. 

Hallitusohjelmakirjauksen myötä julkisuudessa on noussut kiinnostus Oppiva Investin rahoitustoiminnasta ja sen vaikuttavuudesta. 

Pääomalainaa yrityksille, jotka kehittävät ratkaisuja ammatilliseen koulutukseen 

Oppiva Invest on valtion erityistehtäväyhtiö, jonka tehtävä on määritetty Opetushallituksen määrittämällä toimiohjeella. Oppiva Investin omistajaohjauksesta vastaa Opetushallitus. 

Oppiva Investin toimiohjeen mukaan Oppiva Invest voi myöntää pääomalainoja sellaisille suomalaisille yrityksille, jotka tuottavat ratkaisuja toisen asteen ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen ja opetusvälineistön kehittämiseen sekä tekevät koulutusvientiä. Toimiohje siis määrittää Oppiva Investin osalta sekä rahoitustoiminnan muodon (pääomalaina) että rahoitustoiminnan kohdistumisen nimenomaan toisen asteen ammatillisen koulutuksen toimialalle. 

Oppiva Invest tarjoaa täydentävää rahoitusta 

Oppiva Investin pääomalainalla pyritään kohdeyhtiön rahoitusrakenteessa täydentävän rahoittajan rooliin, jolloin riskiä jaetaan yksityisen sektorin kanssa. Rahoitettavat yhtiöt keräävät merkittävän osan rahoituksesta yksityisistä lähteistä. Pääomalaina on vaihto-oikeudeton, joten Oppiva Invest ei tule omistajaksi yritykseen. 

Rahoitusta hakevalla yhtiöllä tulee olla edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Rahoitettavan yhtiön esittämien suunnitelmien perusteella sillä tulee olla realistiset mahdollisuudet maksaa laina takaisin tulevien vuosien kassavirrastaan. 

Oppiva Investin rahoitusehdot kokonaisuudessaan on luettavissa verkkosivullamme: Rahoitusehdot

Oppiva Investin rahoitustoiminta lukuina 

Oppiva Investin operatiivinen toiminta on käynnistynyt alkuvuodesta 2020. Yhtiön ensimmäinen rahoitushakukierros käynnistyi maaliskuussa 2020. 

Keväästä 2020 alkaen Oppiva Invest on tehnyt 33 myönteistä rahoituspäätöstä. Kesäkuun loppuun 2023 mennessä myönteisten rahoituspäätösten määrä on 16,8 miljoona euroa. Tästä n. 5,4 miljoonaa euroa on rauetettuja päätöksiä. Päätökset raukeavat, mikäli yrityksen rahoituskokonaisuus toteutuu ilman Oppiva Investin pääomalainaa, yritys ei saa kokonaisrahoitusta kuntoon tai yrityksen investointisuunnitelmat peruuntuvat tai lykkääntyvät. 

Kesäkuussa 2023 Oppiva Investin lainakanta ja sitoumukset ovat 11,4 miljoonaa euroa. Oppiva Investin rahoituksen hakijoina sekä sparrauksen piirisissä on vuosien aikana ollut noin sata suomalaista koulutustoimialan yritystä. 

Rahoitustoiminta per 6/2023 

  • Hakijoina ja sparrauksen piirissä on ollut n. sata yritystä 
  • Myönteiset rahoituspäätökset 33 kpl / 16.855.000 eur 
  • Maksetut pääomalainat 7.850.000 eur 
  • Toteutusvaiheessa olevat rahoitukset 3.605.000 eur 
  • Komittoitumiset (lainakanta ja sitoumukset) yhteensä 11.455.000 eur  
  • Rauetetut rahoituspäätökset 5.400.000 eur *

* Rahoituskokonaisuus toteutunut ilman Oppiva Investin pääomalainaa, yritys ei ole saanut kokonaisrahoitusta kuntoon tai yrityksen investointisuunnitelmat ovat peruuntuneet ja/tai lykkääntyneet.

Varsinaisen rahoitustoiminnan lisäksi Oppiva Invest tekee ekosysteemityötä ammatillisen koulutuksen kentällä vahvistamalla markkinavuoropuhelua ja fasilitoimalla kumppanuuksia ratkaisuja toimittavien yritysten ja koulutuksenjärjestäjien välillä.

Lisätietoa

Oppiva Investistä

Titta Mantila, toimitusjohtaja
p. 040 706 7700
titta@oppivainvest.fi

Hallitusohjelmakirjauksesta

Ilona Lundström, osastopäällikkö, työ- ja elinkeinoministeriö 
ilona.lundstrom@gov.fi 

Kari Virtanen, kaupallinen neuvos, työ- ja elinkeinoministeriö 
kari.virtanen@gov.fi

Voisit olla kiinnostunut myös

No posts